Fragment

Zeehondenwachter Ruud van Ast: “We moeten niet ieder beestje van het strand halen”

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zeehondenwachter Ruud van Ast: “We moeten niet ieder beestje van het strand halen”

Het geboorteseizoen van de gewone zeehond staat voor de deur. Van juni tot en met juli worden er langs de Nederlandse kust zeehondenpups geboren. Een bijzonder seizoen voor de net opgeleide zeehondenwachters.

Wat zijn de werkzaamheden van deze speciaal opgeleide wachters precies? En waarom is hun beroep zo belangrijk? Verslaggeefster Sanne Huisman zoekt het uit en loopt een dag mee met zeehondenwachter Ruud van Ast en gaat langs bij zeehondenopvang Aseal in Stellendam. Hier spreekt ze met dierenarts Machteld Geut over de zeehonden die hier binnenkomen. “Als een zeehond hulp nodig heeft, gewond is, een vreemd voorwerp om de nek heeft of heel erg ziek is. Dan komt hij bij ons binnen”.

Luister hier naar het fragment:

IMG_3806

In 2020 is het zeehondenakkoord ondertekend. Hierdoor is ook de regelgeving rondom zeehonden veranderd. Voorheen mocht iedereen die dacht dat een zeehond in nood was zelf de zeehond verplaatsen. Vanaf heden mogen alleen de officieel opgeleide zeehondenwachters dit. Wanneer je hiervoor niet opgeleid bent is dit verboden.

Kom je zelf een keer een zeehond tegen langs de Nederlandse kust? Geef het dier dan genoeg rust en ruimte. Twijfel je of het goed gaat met de zeehond? Dan kan je altijd bellen met 144. Zij brengen je dan in contact met een actief zeehondencentrum. Wanneer blijkt dat de zeehond hulp nodig heeft, dan zal de opvang een zeehondenwachter sturen.

IMG_3785

Meer informatie? 
https://www.aseal.nl/zeehondenwachters/
https://zeehondenakkoord.nl