Fragment

Wat is de aantrekkingskracht van verhalen over mensen als Bonnie en Clyde?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat is de aantrekkingskracht van verhalen over mensen als Bonnie en Clyde?

Bonnie Parker en Clyde Barrow, misschien wel Amerika's bekendste gangsterkoppel. De Julia en Romeo van de criminelen. Vaak verfilmd, verwerkt in nummers of bewerkt tot theaterstukken... we kunnen er kennelijk geen genoeg van krijgen.

De jonge geliefden - ze waren slechts 23 en 25 jaar oud toen ze wilde achtervolging ten einde kwam - hebben naast banken overvallen, ook mensen gedood. Zo ook 90 jaar geleden op 1 april. Twee jonge politieagenten kwamen het koppel tegen, en werden neergeschoten door Clyde.

Regisseur en theaterschrijver Annechien Koerselman heeft in 2007 voor de Parade het verhaal van Bonnie en Clyde bewerkt tot een toneelstuk. Zij vertelt waarom hun verhaal zo aantrekkelijk is om te vertellen en te volgen. Centraal staat de romantiek van twee geliefden die voor elkaar te lijken zijn bestemd, die voor elkaar gaan tot de dood. De tijd waarin het speelt, speelt volgens haar ook een belangrijke rol, die sfeer draagt ook bij aan de romantiek van het verhaal. Maar ook de spanning intrigeert ons, want hoewel we weten dat het moreel fout is, is er toch een stukje van ons dat benieuwd is hoe het afloopt. Er zit in ons allemaal misschien wel een beetje Bonnie en Clyde.

En het moraal van het verhaal: er zijn grenzen aan het leven, slechte acties worden uiteindelijk ook bestraft, in het geval van Bonnie en Clyde met de dood.