Fragment

De Nacht van EO vanaf Oerol: met algemeen directeur en hoofd programmering & Het Audement aan zee

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Nacht van EO vanaf Oerol: met algemeen directeur en hoofd programmering & Het Audement aan zee

De Nacht van EO is deze week op het culturele festival Oerol op Terschelling. Presentator Jan-Willem Wesselink bezoekt verschillende makers, acteurs en betrokken. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de eerste Oerol werd georganiseerd. Daarover, en over hoe het festival na corona weer werd opgebouwd, praat Jan-Willem met algemeen directeur Siart Smit en hoofd progammering Sabine Pater.

Het Audement aan zee
De Ambassade van de Noordzee luistert naar de stemmen  in en rond het water. Op het Noordzeestrand wordt tijdens Oerol gebouwd aan een nieuwe politieke arena: het Audement. In tegenstelling tot een parlement, waar het draait om praten, staat in het Audement luisteren centraal, naar de stemmen van niet-mensen: het water, vissen en meeuwen.

De Noordzee heeft ons iets te zeggen: ze heeft belangen, wensen en grieven. Ze spreekt alleen een taal die wij niet kunnen verstaan. In deze tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging wordt het echter steeds belangrijker om naar de stem van de zee te luisteren. De Ambassade bouwt aan het Audement, een publieke ruimte voor meersoortig samenleven waar mens en zee kunnen samenkomen. Want als we een natuurinclusieve democratie willen, zullen we onze politieke ruimtes opnieuw moeten ontwerpen.