Fragment

Zaanstad in actie: buurtschool wordt nieuwe thuis en lever je winterjas in!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zaanstad in actie: buurtschool wordt nieuwe thuis en lever je winterjas in!

In de nacht van 24 oktober was Hielke Zantema de hoofdgast van De Nacht van KRO-NCRV. Hielke is onderdeel van het noodhulpteam van ZOA. Dit betekent dat hij veel alleen op pad is naar oorlogsgebieden waar de lokale teams wat hulp kunnen gebruiken. Hielke biedt dus vooral noodhulp aan in het buitenland, zoals in Oekraïne. Maar welke hulp bieden wij in Nederland aan mensen die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied?

De Oekraïense vluchtelingen die in Nederland komen moeten namelijk ook ergens verblijven. Dit kan bij mensen die hun huis openstellen, of zelfs in een leegstaande school. De buurtbewoners van de school ‘Et Buut’ in Zaandam hebben ervoor gezorgd dat er vluchtelingen in hun verlaten school kunnen wonen. Verslaggever Ellen Rensing ging langs bij Marja Keller, die hierin het voortouw nam.

Quote

Ze zijn gekomen met een koffertje en daar moeten ze het mee doen 

Erik van Druenen

Het vluchten vanuit een onveilig gebied gaat vaak chaotisch en je kunt maar weinig mee nemen. In Zaandam is afgelopen jaar een oude kledingwinkel omgebouwd tot inzamelpunt voor Oekraïense vluchtelingen. Verslaggever Ellen Rensing ging nogmaals op pad, maar dit keer met een tas vol kleding om te kijken of er nog wat nuttigs bij zit.