Fragment

Nicolaas Kraft van Ermel over de geschiedenis achter de Oekraïne oorlog

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nicolaas Kraft van Ermel over de geschiedenis achter de Oekraïne oorlog

De elfde dag van de oorlog in Oekraïne. Vandaag een grote radio actie, onder de naam radio 555 wordt er opgeroepen geld te doneren voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

Een uur lang bekeken we hoe de geschiedenis wordt ingezet om bepaalde acties te verklaren. De geschiedenis van zowel Rusland als Oekraïne komt aan bod. En ook de vraag, Hoe nu verder? Bij ons te gast Nicolaas Kraft van Ermel. Hij is verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en doet al lange tijd onderzoek naar het gebruik en misbruik van geschiedenis in Oekraïne en Rusland.

Luisteraars reageren op de uitzending.

Beelden van tv-cameras maar ook van mobieltjes overde oorlog in Oekraïne vliegen ons links en rechts om de oren. De gevechten die daar dagelijks aan de gang zijn, lijken zo nóg dichterbij te komen. 

Door de grote aanwezigheid van social media is dit de eerste oorlog in Europa en zelfs vanaf de bank in een veilige Nederlandse huiskamer zijn de beelden aangrijpend. Mirthe en Nicolaas spraken met zelfstandig mediapsycholoog Mischa Coster onder andere over hoe je op een gezonde manier up-to-date kan blijven over de oorlog in Oekraïne. 

Overal in ons land worden acties opgezet om de slachtoffers van de oorlog in oekraine te ondersteunen.

Zo ook in Groningen. Daar zamelt de 27 jarige Anton Rashchenko hulpgoederen in om naar de Pools Oekraïense grens te brengen. Verslaggever Kevin Gjaltema ging bij hem langs in Groningen en hielp de gedoneerde goederen in ontvangst te nemen.