Fragment

Maakt muziek ons socialer of juist asocialer?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maakt muziek ons socialer of juist asocialer?

Muziek is er in allerlei verschillende genres, voor ieder wat wils. En bijna iedereen kent wel een lied met speciale betekenis. Muziek kan nuttig voor jezelf zijn, bijvoorbeeld om te concentreren, maar ook op sociaal niveau – om samen te rouwen of juist iets moois te vieren. Muziek lijkt vooral te zorgen voor verbroedering, maar is dat wel zo? Of schuilt er nog meer achter dat ene nummer dat je grijsgedraaid hebt?

Daarover praat presentator Ruben Rosen Jacobson tijdens De Nacht Van NTR met Julian Schaap. Hij is cultuursocioloog en doet vooral wetenschappelijk onderzoek naar de sociologie achter muziek. Dus geen onderzoek naar muziek zelf, maar juist naar wat muziek doet met mensen en andersom: wat mensen doen met muziek. Julian vertelt over het verband tussen muziek en ongelijkheid, over de helende krachten van muziek en natuurlijk vragen we hem wat zijn eigen favoriete muziek is.

Wil je meedoen met het huidige onderzoek van Julian, over de rol van muziek bij menselijk welzijn, check dat de website www.julianschaap.eu 

Verder spreken we Julian over zijn onderzoek tijdens Lowlands. Daar ging verslaggever Stijn Goossens het pijn-experiment aan, met muziek op zijn hoofd. Meer verslag van Lowlands Science is te horen in de speciale podcast-aflevering van Focus.

Kijk en luister hier het uurgesprek terug:

Video niet beschikbaar

Kijk en luister hier deel twee van het gesprek, met vragen van luisteraars:

Video niet beschikbaar