Fragment

De ‘thuisblijfvader’ over de veranderende rol van vaders

  1. Fragmentenchevron right
  2. De ‘thuisblijfvader’ over de veranderende rol van vaders

Geen full-time baan, maar thuisblijven om voor je kinderen te zorgen. Tim Gouw is een ‘thuisblijfvader’. Een nog zeldzaam begrip en dat kan anders volgens Tim. Al zijn persoonlijke ervaringen schreef hij op in zijn boek ‘de Thuisblijfvader’. “Ik wilde mezelf geen huisman noemen, dat klinkt stoffig. Daarom noem ik mezelf ‘thuisblijfvader’. Ik wil niet nadenken over het imago dat ik heb door thuis te blijven.”

Voordat Tim huisvader werd, had een goedlopend consultancybureau. Toch besloot hij na de geboorte van zijn dochter langer thuis te blijven dan de meeste vaders. “Die twee maanden werden drie maanden en vervolgens werden het zes maanden”, vertelt Tim. Die keuze is opvallend en zorgt voor veel vragen. “Stellen we die vragen ook aan ‘thuisblijfmoeders’?  Moeders besluiten vaak ook om na de zwangerschap nog langer thuis te blijven, er wordt dan niet gevraagd waarom.” 

Quote

Stellen we die vragen ook aan 'thuisblijfmoeders'? Moeders besluiten vaak ook om na de zwangerschap nog langer thuis te blijven, er wordt dan niet gevraagd waarom."

Tim Gouw

Volgens Tim denken we dat we als Nederland heel progressief zijn, maar dat valt best tegen. Met zijn boek wil hij graag de kloof tussen de rol van vaders en moeders dichten. Dat kan op verschillende manieren. “In Spanje zag ik dat het naar een gelijkwaardig verlof ging. Dat was eerst een aantal dagen en werd vier maanden verlof voor beide ouders.”

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar