Fragment

Eeuwen na verbod op heidendom blijft het bestaan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eeuwen na verbod op heidendom blijft het bestaan

Op 19 februari 356 kondigde de Romeinse keizer Constantius II de doodstraf voor het beoefenen van heidense tradities aan. Dat heeft mensen er echter niet van weerhouden het geloof te blijven aanhangen. Sterker nog, door populariteit in niche kringen op social media platform TikTok (#witchtok) lijkt het alleen maar toe te nemen. Maar hoe is het eigenlijk om heiden of pagan te zijn in het heden?

Morgana Sythove is hogepriesteres binnen de Nederlandse Wicca-gemeenschap en legt daarover uit in de uitzending.

Zij legt uit dat Wicca een relatief nieuwe religie is die is gericht op het vieren van de maan, vrouwelijkheid en de natuur. Binnen de levensbeschouwelijke religie zijn zogenoemde 'covens', dat zijn groepen die redelijk autonoom bewegen en er zo min mogelijk hiërarchie.

Ook legt ze uit dat het geloof in haar dagelijks leven een grote rol speelt. Zo is ze erg bezig met ecologische vraagstukken, vrouwen- en mensenrechten in het algemeen vanuit het perspectief van Wicca.

Haar tip voor mensen die geïnteresseerd zijn en meer (over zichzelf) willen leren is om elke avond een gesprek aan te gaan met de maan. Meer informatie kun je vinden op: https://wiccanrede.org/