Fragment

Melkveehouder Monique: "De wanhoop zit héél diep!"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Melkveehouder Monique: "De wanhoop zit héél diep!"

'De boeren' zijn de afgelopen tijd bijna dagelijks in het nieuws. Met acties door heel het land, willen ze het kabinet dwingen de stikstof-plannen voor de agrarische sector terug te draaien. Afgelopen maandag protesteerden boeren bijvoorbeeld bij distributiecentra van supermarkten, op de snelwegen en op het Mediapark in Hilversum. Maar niet iederéén protesteert op die manier. Monique Houwertjes,  eigenaar van melkveehouderij Buurmans Gras in Assendelft, laat op haar eigen manier van zich horen.

"De vlag hangt hier al een paar weken ondersteboven in de mast, als teken van nood. Daarnaast lopen we ook met een rode zakdoek om onze nek. En onze zoon/opvolger gaat straks een giertank, op onze eigen grond, langs de weg zetten. Daarop staat een tekst geschreven. Dat is onze manier van protesteren", zegt Monique. 

Quote

De toekomst wordt onder mijn zoon z'n voeten weggeslagen.

Monique Houwertjes, eigenaar melkveehouderij Buurmans Gras

KinderdroomHaar zoon en zijn vriendin willen het bedrijf in Assendelft graag overnemen. "Die kans wordt hem ontnomen." Dat komt doordat het aantal koeien in haar bedrijf met 70% moet inkrimpen. "Dan hebben we nog 40 koeien in de stal... daar gaan we het niet mee redden..." Volgens Monique was het overnemen van Buurmans Gras zijn kinderdroom. "Al sinds hij acht jaar was, wilde hij dit al. Nu is hij 31. De toekomst wordt onder mijn zoon z'n voeten weggeslagen."

Gezond Boeren VerstandOp de vraag wat de boeren nu kan helpen, had de veehoudster een duidelijk antwoord: "Dat Den Haag verstandig wordt. We hebben er zelfs de afkorting 'GBV' voor, die staat voor Gezond Boeren Verstand."  Daarmee bedoelt ze dat er eerlijker moet worden geoordeeld. "De cijfers zijn op dit moment niet gebaseerd op metingen, maar op berekeningen. En als ik nu naar buiten kijk, zie ik de torens van Tata Steel, vliegtuigen, cruiseschepen en hoor ik het circuit in Zandvoort. Maar wij hebben het allemaal gedaan..."

Luister hier het hele gesprek met Monique Houwertjes.