Fragment

Hoe je gezond wordt in een ziekmakend systeem

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe je gezond wordt in een ziekmakend systeem

Koop nu! Deze gemodificeerde gevriesdroogde reep ziet er heerlijk gezond uit! En nu speciaal voor jou met extra emulgatoren, antioxidanten én … toegevoegde kleur- en smaakstoffen.

Waar we vroeger nog onze vooraadkasten en koelkasten vol hadden liggen met herkenbare ingredienten waar we zelf onze potjes van kookten, sluipt langzamerhand ultrabewerkt voedsel onze huizen binnen. Volgens Foodwatch bestaat 61% van de dagelijkse energie-inname van Nederlandse volwassenen uit voedsel dat onze voorouders in eerste instantie niet zouden herkennen.

Hoe is dit zo gekomen? En hoe ongezond zijn we eigenlijk als samenleving? En allerbelangrijkst: zijn burgers verantwoordelijk om hier iets aan te doen, of moeten overheden en bedrijven de handen uit de mouwen steken?

Quote

Ik dacht eerst: als mensen dingen weten over voeding en gezondheid, gaan ze daar ook naar handelen. Maar kennis alleen leidt niet altijd tot gedragsverandering

Jaap Seidell, voedingswetenschapper

Jaap Seidell deed jarenlang onderzoek naar de relatie tussen voeding en onze samenleving. Hij is Emeritus hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij adviseerde de WHO en de Gezondheidsraad en schreef een nieuw boek: ‘Zelf aan zet’, dat sinds gisteren in de boekhandels ligt. Daarin slaat hij samen met tientallen experts bruggen tussen diverse vakgebieden om af te rekenen met misverstanden over onze voeding en gezondheid.

Presentator Renette Kwakkenbos interviewt Jaap Seidell, en leert hoe je gezond wordt in een ziekmakend systeem.

Video niet beschikbaar

Luister ook naar het tweede uur, met vragen van luisteraars:

Video niet beschikbaar