Achter de deuren van voedsel en waren: “Landbouw zou geen industrie moeten zijn”
- Fragmenten
- Achter de deuren van voedsel en waren: “Landbouw zou geen industrie moeten zijn”
Je staat er vaak niet bij stil wanneer je een supermarkt binnenloopt met rijen producten. Dat is eigenlijk ook wel de bedoeling, aangezien de zorgen bij de Voedsel- en Warenautoriteit liggen om gezonde en eerlijke producten in de schappen te krijgen. Maar wat als onze vertrouwde toezichthouder soms de andere kant op kijkt? Schrijver en journalist Jeroen Siebelink laat in zijn boek Het Bedwelmingsapparaat een andere kant zien van onze voedingsinstanties. Die kant ziet er niet altijd even smakelijk uit.
“De NVWA ziet toe op productveiligheid en dat gaat voor 90 procent wel goed. 10 procent van alle werknemers doet hun werk echter niet goed.” Volgens Jeroen worden er vooral steken laten liggen in de vleesindustrie. Niet zo gek dus dat het idee om een boek te schrijven over de misstanden begon bij een slachterij: “De Gosschalk is een slachthuis dat een 10 voor dierenwelzijn heeft gekregen, terwijl de dieren daar in slechte omstandigheden zitten.”
Maar dat is niet het enige wat Jeroen dwarszit. Volgens hem zou de NVWA ook onder druk worden gezet door de vleesindustrie: “Zonder zo’n stempel kunnen vleesbedrijven namelijk geen vlees verkopen aan het buitenland. "Daardoor gaat de NVWA hollen en geven ze makkelijk de stempel weg.”
In De Nacht van KRO-NCRV vertelt Jeroen Siebelink nog veel meer over hoe groot het probleem rondom de productie van dierlijk voedsel nu eigenlijk is.