Fragment

Zijn extra eiwitten in onze voeding wel zo gezond?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zijn extra eiwitten in onze voeding wel zo gezond?

Eiwitbrood, eiwitkoekjes, vla met toegevoegd eiwit, en zelfs rijstwafels hebben de smaak te pakken: eiwit is de nieuwe voedselhype. Of nou ja; een smaak heeft eiwit nauwelijks, maar naar meer smaakt het schijnbaar wel. Eiwitten zouden je spieren beter laten herstellen en de maag sneller verzadigen. En dus doet men voor spek en bonen niet meer mee; daar zitten te veel vetten en koolhydraten in.

Quote

Eiwitten hebben altijd al een positief imago: 'proteïne' komt van het Griekse 'prōtos', dat 'van beste kwaliteit' betekent

Jop de Vrieze, medisch bioloog en wetenschapsjournalist

Maar is ons enthousiasme over eiwitten wel terecht? Waar komt de recente hype vandaan, en zorgt die er niet vooral voor dat we de schijn gezond bezig te zijn kopen? Jop de Vrieze is medisch bioloog en wetenschapsjournalist en schreef hier een boek over, genaamd 'proteïne'. Daarin legt hij op basis van wetenschap uit op welk vlak de hype terecht is - en ook waar niet.

Waar iedereens spierballen in de breedte groeien, duikt Jop met presentator Syb Faes de diepte in: zijn al die extra eiwitten in onze voeding wel zo broodnodig?

Video niet beschikbaar

Luister ook naar het tweede uur, met vragen van luisteraars:

Video niet beschikbaar