Hoe AI oorlogsvoering verandert
- Fragmenten
- Hoe AI oorlogsvoering verandert
Boodschappen doen op verschillende plekken rondom je huis, of het maken van bepaalde connecties op sociale media: het lijkt geen verdacht of gevaarlijk gedrag. Maar toch kan je hiermee door bepaalde AI-systemen in oorlogen als doelwit gemarkeerd worden voor een bombardement.
In deze Nacht van NTR Wetenschap praat Lauren Gould met presentator Syb Faes over de invloed van AI op oorlogsvoering. Zij is universitair docent Conflict Studies aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het NIOD; het Instituut voor oorlogs-, holocaust-, en genocidestudies.
Deze AI-systemen zijn net zo precies als de data waarmee mensen ze voeden
Lauren vertelt onder andere over Lavender, een AI-systeem dat door Israël wordt gebruikt om Hamasstrijders te identificeren en markeren voor een bombardement. Het Israëlische leger beweert dat dit systeem 90% van de keren goed markeert, maar in werkelijkheid worden er veel burgerslachtoffers gemaakt. Een menselijke check is er ook nauwelijks: een officier kijkt per markering slechts 20 seconden voor het besluit om iemand aan te vallen, aldus Lauren.
Alles over Lavender, hoe dat systeem precies werkt, en welke invloed Google en Meta hebben op deze manier van oorlogsvoering, hoor je in deze uitzending.
Video niet beschikbaar
Luister ook het tweede uur van dit gesprek, met onder andere vragen van luisteraars en Laurens persoonlijke affiniteit met dit onderwerp:
Video niet beschikbaar