Fragment

Daniël van Duijvenbooden over Dr. Jazz, een naziofficier die hield van de verboden jazz

  1. Fragmentenchevron right
  2. Daniël van Duijvenbooden over Dr. Jazz, een naziofficier die hield van de verboden jazz

Foto: Mike Witjes

Een naziofficier die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog beschermheer was van de -toentertijd verboden- jazz en zijn artiesten. Theatermaker Daniël van Duijvenbooden, van Club Duif, maakte een voorstelling over de vooraanstaande naziofficier, die zichzelf na de oorlog Dr. Jazz noemde.

“Ik ben een groot liefhebber van jazz en geschiedenis,” zegt Daniël. “Ik speelde met het idee om over gitarist Django Reinhardt een voorstelling te maken en kwam toen een foto uit 1942 van hem tegen waarop hij samen met een naziofficier stond. Dat bleek Dr. Jazz te zijn.” Deze Dr. Jazz bleek in alles een trouw volger van Hitler te zijn, alleen de verboden jazz bezocht en bejubelde hij vrij openlijk. “Dr. Jazz was wellicht wel een man van grote waarde voor Adolf Hitler. Hij had een netwerk zowel binnen als buiten de jazzscene en reisde door alle westerse bezette gebieden, waardoor ze hem volgens mij een beetje zijn gang lieten gaan,” laat Daniël weten. Jazz werd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door Hitler verboden, omdat het niet Duits genoeg was, te modern en muziek van zwarte mensen was.

Club Duif brengt met deze voorstelling een ode aan de jazz, die sinds de Tweede Wereldoorlog onbetwistbaar symbool staat voor vrijheid en rebellie.

Video niet beschikbaar