Fragment

‘Het leek wel alsof ik vuur ademde’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Het leek wel alsof ik vuur ademde’

Heb jij wel eens last van klimaatstress? Jongvolwassenen maken zich grote zorgen over het klimaat. Ze spreken niet meer van een klimaatverandering, maar van een klimaatcrisis. Milieudefensie vecht tegen grote vervuilers, zoals Shell, om hen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun aandeel in deze crisis. Onderzoeksbureau Ipsos heeft op verzoek van Milieudefensie Jong onderzoek gedaan naar klimaatstress onder jongeren. Eén op de vijf ervaart klimaatstress. Echter geeft veertig procent aan niet te weten hoe ze in actie moeten komen om de klimaatcrisis aan te pakken. Jongerenorganizer Saif Ahmed helpt jongeren om zich gehoord te voelen in hun toenemende zorgen over het klimaat.

In het afgelopen half jaar heeft Saif zo’n 50 jongeren geholpen. Bij het hebben van klimaatstress ervaren jongeren vooral mentale en emotionele spanning als gevolg van zorgen over klimaatverandering. “Het moment dat ik zelf écht klimaatstress ervaarde, was ik op vakantie in Zuid-Spanje, Granada. Het leek wel alsof ik vuur ademde. De temperatuur was daar was bijna 50 graden,” zegt Saif. Deze gedachte gaf hen een angstig en paniekerig gevoel. Shell wordt gezien als een van de grootste vervuilers en is verantwoordelijk voor drie procent van de milieuvervuiling wereldwijd. Milieudefensie Jong is de afdeling van Milieudefensie voor jongeren die een bijdrage willen leveren aan het klimaat. Door grote bedrijven voor de rechter te slepen wil Milieudefensie klimaatrechtvaardigheid krijgen. Milieudefensie richt zich nu op de Nederlandse bank ING, vanwege samenwerkingen met andere grote vervuilers. ING financiert vooral olie- en gasbedrijven en werkt hierdoor mee aan de klimaatcrisis. “Als Milieudefensie hebben we een andere missie en visie dan diverse protestgroepen. Grote klimaatverandering en rechtvaardigheid beginnen pas wanneer de grote vervuilers ter verantwoording worden geroepen."

In Europa was zo’n vier en een half jaar een zogenoemde verplichte zorgplichtwet van kracht. De Raad van de Europese Unie heeft deze wet echter tijdelijk stopgezet. Bij het overschrijden van milieu- of mensenrechtenregels werden bedrijven voorheen beboet.

Video niet beschikbaar