Fragment

Bureau Buitenland - Kernenergiedebat in Japan raakt oude wonden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - Kernenergiedebat in Japan raakt oude wonden

Debat in Japan over kernenergie raakt oude wond

In Japan laait de discussie over kernenergie weer op. Net als Europa wil ook Japan niet langer afhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen. En dat is opmerkelijk, omdat veel Japanners tot voor kort niets van kernenergie wilden weten. Dat kwam mede door de kernramp van Fukushima in 2011, die voor diepe wonden zorgde. Hoe kan die discussie zo snel gedraaid zijn? Te gast: Japan-correspondent Anoma van der Veere.

De stoomlocomotief - een nationale trots voor de Britten

Zij vonden de stoomtrein uit tijdens de industriële revolutie. En sindsdien is het uitgegroeid tot een stuk Brits historisch erfgoed dat de wereld overgaat. Denk bijvoorbeeld aan Thomas de Trein of de Hogwarts Express uit Harry Potter. De ruim 150 historische stoomtreinen die nu nog steeds door het Verenigd Koninkrijk rijden trekken bezoekers van over de hele wereld. En dat levert de toerismesector een half miljard pond per jaar op. Maar nu staan die historische spoorwegen onder druk, want de kolen raken op. Een reportage van correspondent Anne Saenen die afreisde naar Wales.

Buitenland Uitgelicht: Roemenië 

Een kerkdienst met Hongaars gezang uit Roemenië leidde tot een heuse rel tussen Boekarest en Boedapest. Hierover correspondent Frank Elbers.