Fragment

Bureau Buitenland - Zorgen West-Afrika over oprukkend jihadisme

foto: AFPfoto: AFP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - Zorgen West-Afrika over oprukkend jihadisme

Zorgen in West-Afrika over oprukkend jihadisme

West-Afrikaanse landen als Ivoorkust, Togo, Benin maken zich grote zorgen over jihadisme dat zich verspreidt over de regio. Want de oprukkende karavaan jihadisten en bandieten, die al langere tijd door het Afrikaanse continent trekt, ziet Burkina Faso als sleutelland. Het land wordt momenteel geteisterd door aanslagen. Onlangs kwamen daar nog 27 mensen bij om het leven. En laat nou net dáár de militaire junta, vers in het zadel na de coup van dit jaar, nog zoekende zijn naar een goede aanpak van het probleem. Hierover Aida Grovestins, correspondent in Dakar.

De Republikeinse Partij en de Big Lie

De onderzoekscommissie hervat de hoorzittingen rondom de bestorming van het Capitool (6 januari 2021). Wie had gedacht dat de getuigenissen van belangrijke betrokkenen nog invloed zullen hebben op het stemgedrag van de Republikeinse kiezers, is misschien naïef. Een grote meerderheid lijkt er vast van overtuigd dat de presidentsverkiezingen niet eerlijk zijn verlopen, zonder dat daarvoor bewijs is. Maar welke invloed heeft dit openbare onderzoek eigenlijk op Republikeinse politici, die warmlopen voor de tussentijdse verkiezingen in november? Daarover Amerika-deskundige Laila Frank.

Buitenland Uitgelicht - Italië

We zitten inmiddels in de tweede week van de Tour de France en de Sloveen Pogacar rijdt soeverein in het geel. Dat doet hij op een speciaal voor hem ontworpen Colnago, een Italiaanse fiets. Hierover Angelo van Schaik.