Fragment

Bureau Buitenland - blijft de rechtsstaat overeind bij de Braziliaanse verkiezingen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - blijft de rechtsstaat overeind bij de Braziliaanse verkiezingen?

Seksueel misbruik van vrouwen en kinderen door Verenigde Naties toegedekt

Schrijnende verhalen uit een VN-kamp in Zuid-Soedan: hulpverleners van meerdere westerse hulporganisaties zouden daar vrouwen en minderjarigen seksueel misbruiken, blijkt uit onderzoek van Al Jazeera. En dat misbruik blijkt al jaren bekend. Hoe heeft het misbruik zo lang door kunnen gaan? We vragen het Afrika-correspondent Aida Grovestins.

Hoe in Brazilië het recht tot politiek wapen werd

Op 2 oktober zijn er in Brazilië verkiezingen. De huidige rechts-populistische president Bolsonaro neemt het op tegen de linkse oud-president Lula. Bolsonaro heeft al aangekondigd zich niet neer te leggen bij een eventuele nederlaag. Lula staat op winnen, maar werd bij de vorige verkiezingen op juridische wijze uitgeschakeld, waarbij het recht door de politiek werd misbruikt. In de documentaire ‘Amigo Secreto’ reconstrueert de Braziliaans-Nederlandse regisseur Maria Ramos deze zaak, en hoe onder leiding van Bolsonaro de politisering van het recht een hardnekkig probleem werd.

Buitenland Uitgelicht: Chili

In Chili werd flink feest gevierd het afgelopen weekend. Dat stond namelijk in het teken van de onafhankelijkheid van het land. Maar nu blijkt uit onderzoek dat er tijdens deze festiviteiten zó veel wordt gegeten en gedronken, dat Chilenen tijdens die paar feestdagen flink wat kilo's aankomen.

Presentatie: Tim de Wit