Fragment

Bureau Buitenland - Europese plannen om energieprijzen te beteugelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - Europese plannen om energieprijzen te beteugelen

Historisch EU-besluit om torenhoge energieprijzen te beteugelen

Ongekende crisistijden dwingen Europa tot ongekende maatregelen. De Europese Commissievoorzitter Von der Leyen wil graag op de energiemarkt ingrijpen om de torenhoge prijzen te bedwingen. Zo wordt er overwogen om een maximumprijs in te voeren voor stroom en gas. Voor Brusselse begrippen is dit een ongekende vorm van marktingrijpen. Aan NRC-Brussel-correspondent Clara van der Wiel en energiespecialist Jilles van den Beukel vragen we hoe Brussel dit wil gaan doen. 

Reportage: Walvissen in New York 

In Amerika worden op dit moment ingrijpende klimaat- en milieumaatregelen genomen, in de jacht op schonere energie.  In de haven van New York lijken strengere milieuwetten alvast een succes. Ze leiden daar tot onverwachte gasten. Correspondent Karlijn van Houwelingen ging op zoek deze nieuwe bezoekers van de Big Apple.  

Uitgelicht: Duitsland 

In Duitsland mag er eindelijk weer gefeest worden op het Oktoberfest. De twee voorgaande jaren werd er vanwege de coronapandemie geen traditioneel bierfestival gehouden. De Beierse minister-president wil daarom de teugels laten vieren.  

Presentatie: Tim de Wit