Fragment

Bureau Buitenland - Diep in de Stille Oceaan woedt een strijd tussen milieuorganisaties en de mijnbouw

foto: HO / JAMSTEC / AFPfoto: HO / JAMSTEC / AFP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - Diep in de Stille Oceaan woedt een strijd tussen milieuorganisaties en de mijnbouw

De slag om Kherson

De strijd om Kherson in het zuiden van Oekraïne, is in volle gang. Terwijl het Oekraïense leger daar oprukt en delen van het gebied bevrijdt, zijn de Russen bezig met het wegvoeren van tienduizenden inwoners aan hun kant van het front. Dat doen ze naar eigen zeggen ‘uit voorzorg’. Het is een paradoxale situatie waarin inwoners aan de ene kant bevrijd worden, en anderen juist worden afgevoerd. Hierover Michiel Driebergen, onze correspondent in Oekraïne, die net in bevrijd gebied is geweest en met militairen en inwoners sprak.

Diep in de Stille Oceaan woedt een strijd tussen milieuorganisaties en mijnbouw

Kilometers diep, op de zeebodem van de Stille Oceaan, ligt een schat aan grondstoffen te wachten om opgeraapt te worden. En laat het nou net deze stoffen zijn, die we goed kunnen gebruiken voor de de wereldwijde groene plannen. ‘Kassa’ denkt de mijnindustrie, die druk bezig is met plannen maken. Milieuclubs maken zich echter zorgen. Is het wel zo'n goed idee om hier te gaan wroeten? Te gast zijn marine bioloog bij NIOZ Sabine Gollner en strategisch adviseur bij HCSS Amrish Ritoe.

UITGELICHT - Griekenland

Het Griekse eiland Mykonos trekt miljoenen toeristen. Ook Kate Moss, Elon Musk en The Kardashians zijn er graag. Maar de bewoners zijn ze intussen behoorlijk zat, zij doen ‘s nachts geen oog meer dicht. Met Sofoula Schalkwijk.

Presentatie: Bram Vermeulen