Fragment

Bureau Buitenland - Boris Johnson neemt de vlucht naar voren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - Boris Johnson neemt de vlucht naar voren

Gepresenteerd door: Tim de Wit

Felle oppositie tegen controversiële plannen Britse regering

De regering van Boris Johnson heeft een drukke dag voor de boeg. Zo moet het zich vandaag in de rechtszaal verdedigen tegen een kort geding dat een mensenrechtenorganisatie heeft aangespannen tegen controversiële asielplannen van de Britse regering. Onder het plan zouden vluchtelingen naar Rwanda worden gedeporteerd om daar hun procedure af te wachten. Daarnaast presenteert de Britse regering later vandaag nieuwe wetgeving dat het Noord-Ierland protocol grondig zou aanpassen. Vanuit Brussel wordt met argusogen gekeken naar die plannen. Vanuit London vertelt Correspondent Anne Saenen over de plannen, Brussel-correspondent Clara van de Wiel duidt de reactie van de EU.

Wat betekent het Taiwan-conflict voor de rest van de wereld?

China zal ‘tot het einde vechten’ om te voorkomen dat Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Dat zei de Chinese minister van Defensie in een toespraak op een veiligheidstop in Singapore, waar onder andere zijn collega uit de Verenigde Staten aanwezig was. De Oekraïense president Zelensky riep de internationale gemeenschap op om Taiwan te verdedigen tegen China. Hierover Paul van Hooft, strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.

Buitenland Uitgelicht: Chili
Er geldt een smogalarm in de Chileense hoofdstad Santiago. De luchtkwaliteit is er zo slecht dat het levensgevaarlijk is geworden. En dus grijpen de autoriteiten in: inwoners van deze Zuid-Amerikaanse miljoenenstad mogen voorlopig geen hout stoken. Vanuit Santiago vertelt correspondent Boris van der Spek ons meer.