Fragment

Bureau Buitenland - De rol van Nederland in wereldwijd natuurverlies

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - De rol van Nederland in wereldwijd natuurverlies

‘Nederland speelt grote rol in wereldwijd natuurverlies’Nederland is verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing en natuurvernietiging in de wereld, blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds. Om te voldoen aan de Nederlandse vraag naar grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan soja en cacao, is met name in tropische gebieden jaarlijks een landoppervlak nodig van maar liefst vier keer de grootte van ons land. Volgende week stemt het Europees Parlement over een plan om Europese bedrijven hier verantwoordelijk voor te houden. Amazone-expert Merijn van Leeuwen van het Wereld Natuur Fonds is te gast. Hij is net terug uit het Cerrado-gebied in Brazilië.

Oekraïne begint ook noordelijk tegenoffensiefOekraïense militairen zijn het afgelopen etmaal door de Russische linies gebroken, in het noorden, nabij Kharkiv, de tweede stad van het land. Het Russische leger lijkt te zijn overvallen door deze nieuwe aanval en had juist troepen uit het noorden naar het zuiden gestuurd. Die eenheden moesten helpen om het Oekraïense offensief in de zuidelijke regio Kherson af te slaan. Is hier sprake van een briljant strategisch plan en hebben de Oekraïense generaals de Russen op het verkeerde been gezet? Onze Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen over de nieuwe ontwikkelingen aan het front.

Uitgelicht: KoeweitIn Koeweit neemt de buikomvang van kinderen flink toe, met als gevolg dat rijke Golfarabieren hun leefstijl kritisch onder de loep nemen. Hierover collega Abdou Bouzerda.