Fragment

Bureau Buitenland - De vrouwenprotesten in Iran blijven aanhouden

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bureau Buitenland - De vrouwenprotesten in Iran blijven aanhouden

Iraanse vrouwenprotesten blijven aanhouden

Tienduizenden Iraanse vrouwen trosteren de meedogenloze ordediensten door hun hoofdoeken demonstratief af te doen. Deze ongekende massaprotesten ontstonden na de dood van Mahsa Amini:  de jonge Iraanse die als gevolg van verwondingen  na haar arrestatie door de religieuze politie kwam te overlijden. En dit allemaal omdat ze haar hoofdbedekking niet volgens de regels droeg. Kunnen deze protesten zorgen voor een kentering in het land? We vragen het Iran-deskundige Peyman Jafari (Princeton Universiteit) en filmmaker Beri Shalmasi.

Chinese vastgoedwereld zakt verder weg in een crisis

Nog een kleine maand en dan vindt het Partijcongres plaats in Beijing. In aanloop daarvan is het extra belangrijk voor de Chinese president Xi Jinping om de coronasituatie in het land onder controle te houden. Maar er is nog een ander hoofdpijndossier: de vastgoedcrisis. Torenhoge schulden en onafgebouwde huizen waar mensen voor moeten betalen, leiden grote onvrede in het land. Op welke manier gaat Xi deze crisis tegen, en welke gevolgen heeft die economische crisis voor de rest van de wereld? Te gast is Arjen van Dijkhuizen, China-specialist en econoom bij ABN Amro.

Uitgelicht: Turkije

Een online- prediker in Turkije is verontrust over mannen die korte broeken dragen. Waar vaak vrouwen in Turkije worden aangesproken op hun kledingstijl, lijken nu mannen aan de beurt. Journalist Zehra Kaya licht het toe.