Fragment

CNV: 'Sociaal akkoord verder weg dan ooit'

  1. Fragmentenchevron right
  2. CNV: 'Sociaal akkoord verder weg dan ooit'

De kans op een nieuw sociaal akkoord tussen vakbonden en werkgevers is erg klein. Dat zei Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV dinsdagochtend in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Grootste pijnpunt blijft het verschil tussen vaste en flexibele banen.
“De kans is klein,” aldus Limmen. “De verhoudingen zijn goed. Maar formeel noch informeel zie ik bewegingen waarvan ik denk we komen tot een consensus.” Limmen is ook bijzonder kritisch op het maandag gepresenteerde wetsvoorstel waarmee minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de arbeidsmarkt wil hervormen.
“Als je de arbeidsmarkt wilt hervormen heb je breed draagvlak nodig. Dit kabinet heeft 76 zetels,” zei Limmen, die vindt dat de wet wat hem betreft de prullenbak in kan. “Het grote probleem op de arbeidsmarkt in Nederland is dat flexwerk veel goedkoper is dan vast werk. Je moet dat duurder maken en ervoor zorgen dat mensen uitzicht krijgen op een vast contract.” 
Werkgevers en werknemers hebben er volgens Limmen belang bij dat werknemers zekerheid kunnen ontlenen aan hun arbeid. “Als een contract niet wordt verlengd dan voelt dat als ontslag.” Daarom vindt het CNV dat veel meer mensen zicht moeten hebben op een vast contract.