Fragment

Hoogste terrorisme gezant: ‘Nederland trekt de kar in mondiale terrorismebestrijding’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoogste terrorisme gezant: ‘Nederland trekt de kar in mondiale terrorismebestrijding’

‘Homegrown Terrorism’ wordt nu gezien als de grootste uitdaging’, zegt Lars Tummers, de hoogste terrorismegezant van Nederland bij de Verenigde Naties. De afgelopen week is er in New York tussen landen op het hoogste niveau gesproken over terreurbestrijding.

 “Nederland trekt internationaal de kar om terrorisme tegen te gaan”, zegt Lars Tummers, Hoofd Afdeling Terrorismebestrijding bij Buitenlandse Zaken. Hij is ook voorzitter van het Global Counter Terrorism Forum (GCTF), een informeel en apolitieke organisatie die internationaal samenwerkt op het gebied van terreurbestrijding.

Tummers is als speciaal gezant van Nederland bij de VN verantwoordelijk voor de Nederlandse terreurbestrijding in het buitenland. “We stellen handleidingen op om terrorisme te bestrijden. Ook hebben we een heel netwerk aan ‘Counter Terrorism(CT)’-specialisten opgezet. Zij zien precies hoe terrorisme zich ontwikkelt en proberen dat via allerlei lokale programma’s tegen te gaan.”

 ‘Homegrown terrorism’

“De grootste uitdaging, waar we het de afgelopen dagen in New York ook over hebben gehad, is ‘homegrown terrorism’. Dat gaat over mensen die niet kunnen uitreizen, maar wel in hun thuisland een aanslag beramen, of over mensen die geïnspireerd zijn door het gedachtegoed van IS”, vertelt Tummers. “Er ligt vooral een rol op lokaal niveau. Daar zien instanties als eerste of iemand radicaliseert. In Nederland is dat goed geregeld, maar voor andere landen is dit helemaal nieuw. Daarom delen we bij het (GCTF) ervaringen en analyses met elkaar.

Video niet beschikbaar