Fragment

VVD: 'Scheidsrechter leg wedstrijden stil bij anti-semitisme'

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD: 'Scheidsrechter leg wedstrijden stil bij anti-semitisme'

Nog nooit waren er zoveel meldingen van antisemitisme als afgelopen jaar. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) registreerde 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie. Het aantal zogenoemde real-life incidenten is zelfs verdubbeld. Het gaat dan om fysiek geweld of scheldpartijen en bedreigingen.Tirades op internet zijn in deze cijfers nog niet meegenomen. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is mede-initiatiefneemster van een initiatiefnota om antisemitismeaan te pakken. Voor alle online haat pleit het Kamerlid voor een hardere aanpak van de politie: “Al licht je maar een paar daders van hun bed, je moet laten zien dat er consequenties zijn.” Ook is het Kamerlid voorstander van het stilleggen van voetbalwedstrijden bij antisemitisme.


Volgens Yesilgöz is een antisemitisme coördinator in Nederland hard nodig. Maar ook moet de politie strenger op gaan treden op antisemitische uitspraken die worden gedaan op sociale media. “Ik weet dat je ze niet allemaal kan opsporen. Maar je moet laten zien dat je niet zomaar alles op sociale media kan slingeren. Ook hier moet je optreden.” De politica ziet echter niets in strengere wetgeving. Zo is er bij onze buurlanden een verbod meegenomen in de wet op het ontkennen van de Holocaust. “Ik ga liever het gesprek aan over de feiten. Ik wil mensen kunnen opleiden en ervoor zorgen dat mensen dit gedachtegoed kwijtraken.” Yesilgöz denkt niet dat een verbod iets aan de cijfers gaat veranderen.


Voetbal
De VVD’er pleit er verder voor dat de KNVB samen met het kabinet scherper moet zijn op alle vormen van racisme in het voetbal. Antisemitisme moet hard aangepakt worden volgens haar. “Een scheidsrechter moet gewoon een wedstrijd stil leggen. Er zijn maar een paar gasten die het verkloten voor ons allemaal. Ik ken Joodse Nederlanders die zeggen: ‘ik ga niet meer naar de ArenA, ik trek dit niet’.”

 

Ruimte in onderwijs
Om antisemitisme aan te pakken ziet Yesilgöz een grote rol voor docenten. “Die moeten we echt beter kunnen ondersteunen’’, zegt ze. Volgens haar hebben docenten het enorm zwaar als ze in de klas bepaalde onderwerpen proberen aan te snijden. “We moeten voorkomen dat ze gaan zeggen ik laat het maar. Het kan heel heftig zijn, dat besef ik. Maar dan moet je alsnog het gesprek aangaan, oudersnaar school laten komen of werken met gastdocenten. We kunnen haat niet tolereren”, besluit ze.