Fragment

Klimaatgezant Beukeboom: 'We zitten in blessuretijd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Klimaatgezant Beukeboom: 'We zitten in blessuretijd'

We zijn in Europa al 25 jaar bezig om onze uitstoot te verminderen, en met succes.” Maar er is ook in andere delen van de wereld dat nog veel te doen.

“Het ironische is dat een aantal landen die nu vertikken mee te werken, juist de grootste problemen hebben. Australië staat in brand, Miami loopt onder en in Saoedi- Arabië koken ze zowat.

Terugblikkend op de Klimaattop in Madrid, is Beukeboom –onze hoogste diplomaat op klimaatgebied – toch niet pessimistisch.“Europa  heeft nu een leidende rol. Het is aan ons om zoveel mogelijk allianties en coalities te smeden.”

Belangrijk daarbij is steun voor de ontwikkelingslanden. “We zij  in deze situatie beland door hoe de rijke landen van nu in het verleden met he milieu zijn omgegaan. Dus moeten we zorgen dat andere landen niet dezelfde fouten maken en meteen gebruik gaan maken van de schoonste technieken.”

Hoewel de top in Madrid niet alle doelen heeft bereikt, ziet Beukenboom toch een lichtpuntje: De lanen hebben nog een heel jaar om grote plannen te bedenken voor de volgende top in Glasgow.