Fragment

Hans de Boer: ‘Kabinet had afschaffing dividendbelasting beter moeten verdedigen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hans de Boer: ‘Kabinet had afschaffing dividendbelasting beter moeten verdedigen’

Het kabinet had de afschaffing van de dividendbelasting beter moeten verdedigen. Dat zei werkgeversvoorman Hans de Boer in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1. Hij roept het kabinet op om dat bij de Algemene Politieke Beschouwingen alsnog beter te doen.

“Het kabinet heeft het in de breedte niet goed genoeg gedaan en ik verwacht dat ze er tijdens de Algemene Beschouwingen pal achter gaan staan”, aldus De Boer bij Sven Kockelmann in 1 op 1.

‘Looneis FNV is irreëel’

De werkgeversvoorman noemde de looneis van de FNV van vijf procent voorts irreëel. Volgens hem betalen sommige sectoren al meer dan de cao voorschrijft wegens krapte op de arbeidsmarkt. Maar hij ziet niets in een algemene loonstijging van vijf procent. Volgens De Boer zou de door het kabinet beloofde koopkrachtstijging volgend jaar wel eens beduidend hoger kunnen uitvallen.

De Boer: “De looneis is een ritueel en irreëel. Reëel is wat de markt kan hebben en dat verschilt per sector. Ik geloof in de krachten van de markt. De koopkracht kan eind 2019 best uitkomen op 2,5 procent. Ik zie dat werkgevers noodgedwongen meer betalen om mensen bij zich te houden.”

‘Vier ’t feestje’

De Boer is zeer positief over de begroting die er voor het komende jaar ligt. “Vier dat feestje nou een keer. We gaan er anderhalf procent op vooruit. Waarom moeten we elkaar nou allemaal pessimisme aanpraten?”

In plaats daarvan zegt hij zich te ergeren aan stemmingmakerij op televisie. “Ik hoor mensen zeggen dat het een fooi is en dat de poen al weg is voordat je het krijgt. Daarmee belazeren ze de kluit. Die figuren zeggen niet op een eerlijke manier dat koopkracht allemaal geïncorporeerd is in het plaatje. Onderaan de streep houd je 1,5 procent over. Iedereen loopt met de wolven mee te huilen en dit zijn gewoon de feiten.”

Video niet beschikbaar