Fragment

Thierry Baudet: ‘We worden geregeerd door een stelletje slappelingen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Thierry Baudet: ‘We worden geregeerd door een stelletje slappelingen’

Forum voor Democratie doet vanmiddag in de Tweede Kamer een ultieme poging om een dikke rode streep te zetten door het omstreden Marrakesh-migratiepact. “Het is heel slecht voor Nederland, en daar moeten wij voor gaan liggen”, zegt Thierry Baudet, partijleider van FvD in het radioprogramma 1op1.

Door Tom Veldhuijzen

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt voor het instemmen met het VN migratiepact. Zij het met een extra inlegvel waar nog eens wordt onderstreept dat het verdrag niet juridisch bindend is. Veel landen hebben zich de afgelopen weken al teruggetrokken en in België wankelt het kabinet erover. Thierry Baudet gaat er vanmiddag met gestrekt been in, met een motie van wantrouwen in de binnenzak.

‘Verdienmodel voor Afrikaanse landen’
“Het enige concrete aan dit pact is dat het een serie rechten formuleert voor migranten, illegaal of legaal, en plichten voor de ontvangende landen”, zegt Baudet. Hij koestert geen enkele illusie dat Afrikaanse landen zich aan het pact houden, “emigratie is een verdienmodel voor Noord-Afrikaanse landen.” Hij ziet dat immigratie een groot thema is in deze tijd en de politieke wil ontbreekt om de problemen op te lossen.

“We worden geregeerd door een stelletje slappelingen”, zegt Baudet, “het is een enorme maatschappelijke discussie.” Baudet hoopt dat de regeringspartijen ‘bij zinnen komen’ en tegen het migratiepact stemmen. Hij stelt een hoofdelijke stemming voor. “Ik heb goede hoop. De meerderheid van Nederland wil dit niet. Druk uit de samenleving is het enige waar machtspolitici bang voor zijn.”

Australisch model
Met Operation Sovereign Borders voert Australië een zero tolerance-beleid jegens immigranten. De kustwacht past er pushbacks toe, waarbij boten met migranten worden tegengehouden voor de kust en teruggebracht naar waar ze vandaan komen. Baudet wil zo’n systeem ook voor de Europese kustlijn invoeren. “Met moderne technologie en militaire middelen kun je veel bereiken, maar het ontbreekt aan politieke wil. Het is technisch en militair gezien echt niet moeilijk”, zegt Baudet.