Fragment

Voormalig president DNB: ‘Ingrediënten nieuwe economische crisis aanwezig’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voormalig president DNB: ‘Ingrediënten nieuwe economische crisis aanwezig’

De Eurozone kan in een nieuwe economische crisis terecht komen als Italië zijn economie niet structureel hervormt. Dat zei voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink dinsdag in het Radio 1-programma 1op1.  “Als Italië voet bij stuk houdt, dan heb je de ingrediënten voor een nieuwe crisis.” 

Volgens Wellink zou een dergelijke crisis niet beperkt blijven tot Europa. “Als Italië echt in de problemen zou komen, komt niet alleen Europa in de problemen komen, maar ook de rest van de wereld.” De Europese Commissie moet zich volgens Wellink niet blindstaren op de onlangs door de rechts-populistische Italiaanse regering gepresenteerde begroting. “Het allerbelangrijkste is dat de Italianen beleid gaan voeren dat de groei bevordert.”
De Italianen hebben hun economie sinds de economische crisis nog steeds niet hervormt. “Het Italiaanse Bruto Nationaal Product ligt nog steeds 7 procent onder net niveau van voor de economische crisis,” aldus Wellink. De voormalig DNB-president wijt dat onder meer aan het beleid dat is gevoerd door de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.


‘Draghi draagt bij aanpotentiele nieuwe crisis’
Wellink erkent dat Draghi heeft bijgedragen aan de redding van de Eurozone in 2012, maar daarmee zou hij volgens Wellink ook hebben bijgedragen aan een potentieel nieuwe crisis. “Het beroerde is dat door deze redding de nodige acties in Italië niet zijn genomen. Italië kon blijven freewheelen, met goedkope leningen van de ECB en een lage rente. De druk om te hervormen was daardoor afwezig.” 


Komend najaar wordt een opvolger van Mario Draghi benoemd. Wellink zou het ‘meteen zien zitten’ als de huidige president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, hem zou opvolgen.