Fragment

Mick van Wely: ‘Two strikes you’re out’ bij tbs’ers die de fout ingaan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mick van Wely: ‘Two strikes you’re out’ bij tbs’ers die de fout ingaan

Misdaadverslaggever Mick van Wely schetst dinsdag in De Telegraaf een onthutsend beeld van tbs-kliniek Hoeve Boschoord dat ‘incidenten wegmoffelt, om te voorkomen dat er sancties volgen voor de instelling.’ In het radioprogramma 1 op 1 gaat hij met presentator Sven Kockelmann in gesprek over zijn onderzoek.

Van Wely heeft voor De Telegraaf gesproken met anonieme bronnen in een Drenthse tbs-kliniek. "Medewerkers spreken over een centenkwestie, een handel in gestoorde mensen. Incidenten worden door regiebehandelaren omlaag geschaald, om te voorkomen dat er rode alarmbellen afgaan in Den Haag."

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen, voorheen officier van justitie, maakt zich ook zorgen. "De inspectie lijkt me de aangewezen club om scherp te krijgen of dit verhaal klopt, en als het klopt moeten ze aan de slag om dit te voorkomen", zegt Groothuizen. Hij vindt dat de bal nu bij minister Dekker ligt, "hij is verantwoordelijk", en, "ernstige incidenten niet onder het tapijt vegen, dat lijkt me duidelijk."