Fragment

Buma over klimaatvoorstellen: ‘Niet alles in beton gegoten’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Buma over klimaatvoorstellen: ‘Niet alles in beton gegoten’

Lang niet alle van de zeshonderd voorstellen uit het concept-klimaatakkoord zullen doorgaan. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma in het radioprogramma 1op1. “Er is geen akkoord op deze maatregelen. We gaan pas akkoord als de voorstellen zijn doorgerekend. Dit is allemaal nog heel procedureel en er liggen meerdere opties. Niet alle maatregelen zullen uiteindelijk doorgaan”, aldus Buma over de klimaatplannen die vrijdag zijn gepresenteerd.

Door Tom Veldhuijzen

“De voorstellen die door de klimaattafels worden gedaan, zijn echt niet in beton gegoten”, zegt Buma. Hij bestrijdt dat in het zogenaamde cockpitoverleg al overeenstemming is bereikt over de voorgestelde maatregelen. “Het is in hoofdlijnen vastgelegd. Heel veel maatregelen, bijvoorbeeld rond woningen, de auto en de gasrekening, kunnen pas worden genomen als we de effecten weten.”

Buma zegt dat er meerdere opties nu door de planbureaus worden doorberekend. Hij kreeg eerder van Rob Jetten het verwijt dat hij telkens op de rem trapt als het om klimaatambities gaat. “Ik heb nooit op de rem gestapt, maar je moet tijdens de rit wel het stuur vasthouden. Ik ga niet blind achter het stuur zitten. Dit is zo omvangrijk, als we te snel de maatregelen neerleggen, dan zijn we onverantwoord bezig”, zegt Buma.
 

‘Gele hesjes niet aan tafel’
“Heel veel burgers zitten niet aan de klimaattafels”, zegt Buma. “De gele hesjes zitten niet aan tafel. Wij, de politiek, hebben de verantwoordelijkheid om die burgers een stem te geven.” Daarom wil hij dat de maatregelen worden bekeken op het effect, zeker voor de burgers.

Meerdere partijprominenten, zoals voormalig Commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes (VVD) en CDA-senator Joop Atsma tonen zich maandagochtend ‘zeer kritisch’ in De Telegraaf over de klimaatplannen die op de Nederlander afkomen. Naast een hogere energierekening in 2019, liggen er ook autobelastingen, het CO2-neutraal maken van woningen en een vliegtaks in het verschiet.

Video niet beschikbaar