Fragment

Van Ojik (GL): ‘Geen enkele Nederlandse betrokkenheid bij wapenleveranties aan Saoedi-Arabië’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Van Ojik (GL): ‘Geen enkele Nederlandse betrokkenheid bij wapenleveranties aan Saoedi-Arabië’

Nederland moet in internationaal verband een onafhankelijk onderzoek instellen naar de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De diplomatieke betrekkingen met Saudi-Arabië moeten ook niet verder worden uitgebreid. Dat zei GroenLinks buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik donderdag in het Radio 1-programma 1op1.

“Het kabinet moet onderzoeken of Nederland op enige wijze bijdraagt aan het leger van Saoedi-Arabië”, zegt Van Ojik. Hij reageerde op het nieuws dat minister van Financiën Wobke Hoekstra definitief niet naar een investeerdersconferentie volgende week in de Saudische hoofdstad Riyad afreist.  Het Kamerlid verwacht dat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag later vandaag een handelsmissie eind dit jaar ook zal opzeggen. 

‘Behoud diplomatieke betrekkingen’

“Ik ben niet voor het opzeggen van diplomatieke betrekkingen,” aldus Van Ojik, die moeten juist nu gebruikt worden om de mensenrechten en de oorlog in Jemen onder de aandacht te brengen.  Wel vindt Van Ojik dat de landen van de Europese Unie geen wapens meer mogen verkopen aan Saudi-Arabië. Een motie van die strekking van zijn hand werd woensdag door meerderheid van de Kamer aangenomen. Alleen de VVD, SGP en Forum voor Democratie stemde tegen. Nederland levert overigens al bijna geen wapentuig meer aan de Golfstaat.

“Geen enkele Nederlandse betrokkenheid bij wapenleveranties aan Saudi-Arabië,” aldus Van Ojik. Rutte moet dat namens Nederland aan de orde brengen tijdens de EU-top die vandaag wordt gehouden. 

Aanleiding voor de afzegging van Hoekstra is de verdwijning van journalist Khashoggi na zijn bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul, Turkije. De Turken gaat ervan uit dat de journalist tijdens een verhoor op het consulaat is gemarteld en vermoord. “Nu proberen om de handel verder uit te breiden, nu een journalist die kritiek heeft op dat land aan stukken werd gezaagd, is ongepast”, vindt Van Ojik.

Video niet beschikbaar