Fragment

Nout Wellink: Voorgenomen salarisverhoging ING ‘beetje veel dom’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nout Wellink: Voorgenomen salarisverhoging ING ‘beetje veel dom’

ING had de salarisrel rond topman Ralph Hamers moeten zien aankomen. Dat zei voormalig president van de Nederlandsche bank Nout Wellink woensdag in het NPO1 radioprogramma 1 op 1. De salarisverhoging noemde hij ‘een beetje veel dom’.

Gezien de maatschappelijke discussies rondom banken vindt de voormalige toezichthouder het niet uit te leggen dat ING dit besluit nam. “Er was kortsluiting tussen de leiding van de bank en de samenleving. Je moet wel in de omgeving passen.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vindt daarom dat de minister van Financiën voortaan moet kunnen ingrijpen. Hij werkt aan een noodwet om dit te kunnen regelen. Wellink ziet de noodzaak van deze week echter niet in. "Stop daarmee", zei Wellink over de wet.

Volgens Wellink is ondertussen de kiem voor een nieuwe crisis alweer gelegd. Beleggers, huizenkopers, consumenten en overheden nemen volgens de voormalig toezichthouder veel te veel risico’s. Hij doet een oproep om de rente daarom stap voor stap te verhogen. “Daar hoor ik mijn opvolger bij DNB ook over praten.”

Op de vraag of de Amerikaanse President een steentje kan bijdragen aan een nieuwe crisis zegt Wellink volmondig “Ja”. “Trump kan aanzetten tot een nieuwe economische crisis. Daar ben ik bang voor. Als het ergens in een segment van de economie misgaat, kan dat doorspoelen naar andere onderdelen.”