Fragment

Krijgt minister Bruin de farmaceuten echt op de knieën?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Krijgt minister Bruin de farmaceuten echt op de knieën?

‘Ik wil goede medicijnen tegen redelijke prijzen.’ Dat zegt minister voor medische zorg Bruno Bruins in het radioprogramma 1 op 1. Zijn gevecht tegen de big farma vergt een lange adem.

De minister dreigde afgelopen week in De Volkskrant met een publieke schandpaal. Als de farmaceuten niet willen uitleggen waarom sommige medicijnen zo exorbitant duur zijn, dan gaan ze met naam en toenaam in de krant. Dat bericht maakte de tongen flink los, alleen, wat kan de minister nou echt doen om de stijgende zorgkosten de kop in te drukken?

“Ze moeten het maar eens uitleggen”, vindt Bruins. “Als je dat niet doet, dan maak je wel heel erg duidelijk dat het je vooral om de winst gaat en niet om je maatschappelijke rol.”

“Ik ben niet naïef”, reageert Bruins als Sven Kockelmann vraagt of hij de Don Quichot is van het kabinet Rutte III. “Als ze niet in mijn richting bewegen, dan denk ik aan vervolgstappen. Apothekers kunnen zelf medicijnen bereiden als het patent er af is.”

En Bruins onderzoekt de mogelijkheid om een dwanglicentie op te leggen aan medicijnbedrijven die te hoge prijzen vragen. Daarmee dwing je het bedrijf om een licentie af te geven. “Dat is echt een paardenmiddel en een meerjarig onderzoek.”

“Dit is echt in kleine stapjeswerken”, geeft Bruins toe. Bekijk de hele uitzending: