Fragment

Help! De Chinezen komen: ‘Toekomst is gewoon zwartgallig’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Help! De Chinezen komen: ‘Toekomst is gewoon zwartgallig’

China neemt sluipenderwijs de macht over en bepaalt binnen niet al te lange tijd de nieuwe wereldorde. Dat betoogt Rob de Wijk in zijn nieuwe boek, dat op donderdag uitkomt. ‘We gooien in Het Westen onze eigen glazen in. We zijn hier collectief suïcide aan het plegen. Het wordt tijd dat we eens wat strategischer gaan denken.’

‘De toekomst is gewoon zwartgallig’, zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen in het radioprogramma 1op1. In het boek ‘De nieuwe wereldorde: Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt’, schetst De Wijk een ontluisterend toekomstbeeld. De invloed van Westerse landen kalft in rap tempo af, terwijl China bouwt aan een nieuwe supermacht.

‘Westen gooit eigen glazen in’

Zijn de Chinezen nou zo slim, of is het Westen nou zo dom? “De Chinezen zijn slim, want wij gooien onze eigen glazen in. De politiek is niet in staat om compromissen te sluiten, de EU heeft moeite met een antwoord, we zijn gezegend met Trump en China heeft er baat bij dat we hier collectief suïcide aan het plegen zijn.”

“Onderschat niet de antiwesterse houding in een land als China, grote delen van Afrika en in Zuid-Amerika. Ik kom dat probleem heel vaak tegen”, zegt De Wijk.

‘Politici vinden dat China mooi model heeft’

“Veel politici vinden dat China best een mooi model heeft. Baudet komt een heel eind in die richting bijvoorbeeld. Met de retoriek van democratie zijn ze gecharmeerd van systemen die niet zo democratisch zijn”, zegt De Wijk.

“Als de Chinese stroming wint, dan zitten wij hier niet. Want dan kijkt er een censuurorganisatie over uw schouder mee, meneer Kockelmann. Ik wil niet in zo’n land wonen”, stelt De Wijk. Is er dan nog wat aan te doen? “Tuurlijk, het debat voeren en het gevaar van dit soort problemen onderkennen.”

“In Nederland zien we alles als handel en handel is goed. We gaan er aan voorbij, dat voor een staatskapitalistisch land, dat ook nog eens een autocratie is, bedrijven ook politiek zijn. Het is een politieke zaak. Dat is een hele andere manier van denken. Het gaat bij de Chinezen om winst op de lange termijn, in economische en politieke zin.”

‘Opkomst Trump vergelijkbaar met die van Hitler’

Hoewel normaal gesproken elke vergelijking met de Tweede Wereldoorlog een faux pax is, ziet De Wijk wel degelijk een parallel tussen de opkomst van de NSDAP van Adolf Hitler en die van de Repubikeinse President Donald Trump. “Door list en bedrog, liegen en bedriegen, baan je je een weg naar de top. Je moet zo hard liegen dat je invloed krijgt. Dat is wat Trump doet en dat is wat Hitler beschreef in zijn boek Mein Kampf; Die große Lüge.”
“De 19
e eeuw was van de Britten, de 20e eeuw van de Amerikanen, de 21e eeuw zal van de Chinezen zijn. Dat gaat sneller dan je denkt. Als Xi Jinping niet wordt afgeremd op een effectieve manier, dan halen ze hun doelstellingen voor 2049, als het China in deze vorm 100 jaar bestaat”, zegt De Wijk.

Tom Veldhuijzen