Fragment

Dries van Agt: "Laffe taal Grapperhaus over terughalen Jihadkinderen"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dries van Agt: "Laffe taal Grapperhaus over terughalen Jihadkinderen"

Jihadkinderen’ en hun moeders moeten worden teruggehaald naar Nederland. “We moeten ons schamen als Nederland, dat we die kinderen daar laten zitten in kampen”, zegt oud-premier Dries van Agt in het Radio 1-programma 1op1. Minister Ferdinand Grapperhaus wil kinderen van jihadgangers niet actief ophalen. “Laffe taal”, vindt Van Agt.

“De kinderen moet allemaal terug”, zegt Van Agt. Volgens inlichtingendiensten werden kinderen van negen jaar oud al getraind in het kalifaat. “Dan moeten wij de brainwashing maar ongedaan maken. De moeders moeten ook terug. Je weet wat je in huis haalt, want je kunt ze allemaal psychologisch doormeten.” Nederland moet op dit punt meer ‘lef tonen’.

‘Palestijnen in doodsangst’

Van Agt (inmiddels 88 jaar oud) is 'heel boos' over het lot van de Palestijnen. Hij publiceerde er deze week een boek over. “De situatie daar is hopeloos verslechterd. Het is bijna gedaan met dat volk”, zegt Van Agt.

Hij hoopt met zijn boek Nederland tot enige beweging te brengen. Zo moet de Europese Unie volgens hem het associatieverdrag met Israël opschorten. Nederland moet economische sancties treffen nemen. Doe eens iets, het land van recht en vrede, oh wat zijn we trots op het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof. Nederland doet niks, helemaal niks.”

Van Agt noemt Hamas geen terreurorganisatie, maar een verzetsorganisatie. “Ze staan op lijsten die door de Amerikanen zijn opgesteld. Europa ging daar koest in mee. Niemand waagt het om Israël zelf als zodanig te boek te stellen, zij hebben ook veel wandaden begaan, en gaan daar onophoudelijk mee door. Als Hamas een terroristische organisatie is, noem dan Israël ook een staats-terroristische organisatie.”

Hij hekelt dat hij vaak als een antisemiet wordt gezien, vanwege zijn kritiek op Israël. “Dat is het gemeenste en meest dwaze verwijt dat constant wordt gemaakt. Ik ben het absoluut niet."

 ‘Weer GroenLinks gestemd’

Bij de afgelopen Statenverkiezingen heeft Van Agt opnieuw GroenLinks gestemd, als is hij nog CDA-lid: "Mijn vrouw betaalt nog keurig de contributie. Buma is op bezoek geweest, aardige man, maar hij is me te rechts geworden."

Over de grote overwinning van Baudets Forum voor Democratie zegt Van Agt: “Waarschijnlijk mijn laatste politieke teleurstelling, ik had het Nederlandse volk wijzer en rijper geacht.”

Video niet beschikbaar