Fragment

De Hoop Scheffer: 'Trump zat fout met doden generaal'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Hoop Scheffer: 'Trump zat fout met doden generaal'

Jaap de Hoop Scheffer voormalig secretaris-generaal van de NAVO zegt dat president Donald Trump fout zat met het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. "Twee treden te hoog op de escalatieladder", aldus De Hoop Scheffer. Jaap de Hoop Scheffer vindt dat president Donald Trump onverstandig heeft gehandeld met het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Dat zei hij tijdens een interview bij 1op1 met Sven Kockelmann.


De Hoop Scheffer kent de regio uitermate goed, als voormalig secretaris-generaal van de NAVO. Hij gaf leiding aan het bondgenootschap in het hart van de Irak-oorlog van Bush Jr in 2003. Tegenwoordig is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken onder meer voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, een belangrijk adviescollege van het kabinet.

Escalatieladder
"In deze regio is permanent gedoe en de Amerikanen trachtten hier al jaren een machtsbalans te creeëren." Maar die verhoudingen zijn nu totaal verstoord. Volgens De Hoop Scheffer is Iran een moorddadig regime en verantwoordelijk voor vele Amerikaanse mesenlevens. Trump heeft niet "onterecht gereageerd" om de aanvallen van Iran op Amerikaanse doelen zoals de ambassade in Bagdad een halt toe toe te roepen.

Massamoordenaar
"De vermoorde generaal moet beschouwd worden als een massamoordenaar, maar de maatregel om hem naar een andere wereld te helpen, is één of twee sporten te veel op de escalatieladder." Onverstandig en niet doordacht noemt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO de drone-aanval van Trump. Want Iran zal terugslaan en op de vraag hoe hoog de dreiging nu is op een schaal van 1 op 10 noemt De Hoop Scheffer het hoge getal van 8,5.


Gevolgen voor Nederland
Dat Nederland zijn missies in Irak vandaag per direct heeft gestopt, begrijpt De Hoop Scheffer wel. "Naar huis gaan is een betere optie". Maar voor de huidige minister Blok komt er een element bij. Het Nederlandse fregat die naar de de Perzische Golf zal worden gestuurd, die onder Franse leiding de Straat van Hormuz gaan beschermen, krijgt een "gevaarlijk karakter".

De Hoop Scheffer meent dat deze explosieve situatie in het Midden-Oosten alleen kan worden opgelost door een diplomatieke de-escallatie door een derde partij. De Hoop Scheffer noemt dit het "achterkamer kanaal". Rusland zal zeker niet een constructieve rol kunnen spelen. En zou Nederland kunnen bemiddelen? "Nee, daar zijn andere landen beter in, zoals Noorwegen."