Fragment

FNV: Maandag nog zeker geen pensioenakkoord

  1. Fragmentenchevron right
  2. FNV: Maandag nog zeker geen pensioenakkoord

Vakbond FNV sluit maandag ‘nog zeker geen’ pensioenakkoord met het kabinet. Dat zei vicevoorzitter Tuur Elzinga van de FNV vrijdag in het Radio 1-programma 1op1. ‘Op dit moment zijn er nog stevige gesprekken nodig.’
Het voorstel van het kabinet waar de Volkskrant eerder vandaag over berichtte is voor de vakbeweging niet genoeg. Volgens de krant is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen in ruil voor modernisering van het pensioenstelsel. Werknemers met een zwaar beroep zouden daardoor toch makkelijker eerder met pensioen laten gaan.


‘Geen boete op eerder stoppen met werken’

“Er staat een boete op eerder stoppen met werken. Als die boete naar beneden gaat, is dat nog steeds een boete,” aldus Elzinga. “Driekwart van de mensen zou graag eerder stoppen met werken en heel veel mensen maken zich grote zorgen of ze dat wel in goede gezondheid kunnen halen.” Een pensioenakkoord is wat Elzinga betreft nog ver weg.
“Ik weet dat er nog een heel grote kloof gaapt tussen wat wij hebben vernomen van wat de minister wil doen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken en wat wij zouden willen.” Volgens Elzinga kan het nog alle kanten op gaan. “Het kan zijn dat we helemaal geen akkoord krijgen. Op dit moment zijn er nog stevige gesprekken nodig.” 

Boos naar de Dam

De vakbeweging organiseert morgen een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam voor ‘een socialer Nederland’. Volgens de vakbond zijn veel Nederlanders boos. “Banken worden gered, maar ziekenhuizen mogen omvallen. Dit kabinet staat met de rug naar de mensen en het gezicht naar de aandeelhouders,” aldus Elzinga.