Fragment

GroenLinks wil af van vrije markt in huursector

  1. Fragmentenchevron right
  2. GroenLinks wil af van vrije markt in huursector

De kern van ons voorstel is dat de overheid de huurprijs gaat bepalen. Dat gebeurt nu al voor woningen tot 720 euro. Wij willen dat voor woningen tot 1300 euro’, dat zegt Groenlinks-Kamerlid Paul Smeulders in het radioprogramma 1op1. De partij presenteert vrijdag haar woningmarkt-plannen, ‘we moeten af van die vrije huursector’.

Het wetenschappelijk bureau van GroenLinks presenteert plannen om de woningcrisis te bezweren. De partij wil dat de overheid ingrijpt op de vrije markt. “De echte problemen pakt het kabinet namelijk niet aan. Dat komt omdat dit kabinet heel erg gelooft in de vrije markt. Wij geloven daar minder in”, zegt Paul Smeulders.

“Driekwart van de Nederlanders is voor het afschaffen van de vrije sector in de huurmarkt. Dat kan honderden euro’s per maand schelen. Het kabinet doet net alsof ze met een miljard hier, en een miljard daar de woningcrisis oplossen. Ze vertikken het om in te grijpen op de vrije markt”, vindt Smeulders.

De Volkskrant schrijft donderdag over de uitgelekte Prinsjesdagplannen van het kabinet om de wooncrisis te beteugelen. Er komt een fonds van een miljard euro aan subsidies voor gemeenten die nieuwbouwprojecten starten. Woningcorporaties krijgen een miljard aan fiscale kortingen als ze nieuwbouw plegen. En voor starters op de woningmarkt gaat mogelijk de overdrachtsbelasting van de baan.