Fragment

VVD: Sluit bij eerwraak hele familie op

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD: Sluit bij eerwraak hele familie op

Bij eer gerelateerd geweld moet het mogelijk worden om de hele familie of groep die bij dader en slachtoffer betrokken is, strafrechtelijk aan te pakken. Dat zegt het VVD Tweede Kamerlid Bente Becker in het NPO Radio 1 programma ' 1 op 1'. Het draait in dat soort geweld volgens haar in deze situaties om de man en de groep. “Als die familie weet van de plannen en die goed heeft gekeurd, zijn zij de intellectuele daders, en horen ze dus ook  vervolgd te worden.”  En desnoods zouden die dus ook achter slot en grendel terecht kunnen komen, bevestigt ze.

Inlichtingendiensten

In de aanpak van eerwraak zouden ook de inlichtingendiensten een rol kunnen spelen zegt Becker. “Als er een serieus vermoeden is van criminaliteit zou dat moeten kunnen”, vindt ze. Als de dreiging reëel is, wordt nu de vrouw of het meisje opgevangen in een Blijf-van-mijn-lijf huis. Maar de bedreiger loopt vrij rond.Dat vindt het Kamerlid de omgekeerde wereld. “Die zou je een gebiedsverbod moeten kunnen opleggen” 

De VVD-er pleit er verder voor om gemeenten actiever te laten zoeken naar vrouwen die gedwongen thuis zitten. Bij gezinnen met een uitkering zou ook de vrouw opgeroepen moeten worden voor  gesprek over solliciteren. “Als ze dan niet op komt dagen, heb je als gemeente een mogelijkheid om in gesprek te gaan. En zo kom je achter de voordeur.”