Fragment

Amsterdam overlegt met minister over plafond huurwoningen vrije sector

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amsterdam overlegt met minister over plafond huurwoningen vrije sector

Er moet een plafond komen aan de huurprijzen die verhuurders in het middensegment mogen vragen. De Amsterdamse gemeente voert daar momenteel overleg over met minister van wonen Kasja Ollongren. Dat zei de Amsterdamse wethouder van wonen Laurens Ivens woensdag in het Radio 1-programma 1op1. 

“Ze overweegt een noodknop in te schakelen”, aldus Ivens. “Veel woningen hadden in het verleden een beschermde prijs. Dat geldt niet meer omdat we hebben gezegd: de markt moet het oplossen. Maar de markt lost het niet op. ”Ivens wil daarom dat het Rijk de markt verder beteugelt. “Het lijkt me zeer noodzakelijk. En je kunt dat doen door aan de huurprijs een maximale grens te stellen.”

Na de totale oververhitting van de markt voor koopwoningen, rijzen nu ook de huren in de vrije sector de pan uit. De huurprijzen in de vrije sector in Rotterdam en Eindhoven gaan de laatste twee kwartalen zelfs harder omhoog dan die in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, constateerde Pararius, het grootste verhuurplatform, gisteren bij de bekendmaking van de nieuwste cijfers. In één jaar tijd betalen huurders in Apeldoorn 15,4 procent meer. In Enschede 18,6 procent, in Almere zelfs meer dan twintig procent. 

Alleen al in Amsterdam is er een tekort van zo’n veertigduizend woningen in het middensegment. Het gaat dan om woningen met een huur die tussen de grofweg 700 en 1000 euro ligt. Ivens: “Huizenprijzen stijgen omdat er meer mensen willen worden, maar ook omdat veel partijen het als leuk beleggingsobject zien.” De afgelopen vier jaar bouwde de Amsterdamse gemeente gemiddeld zo’n 6500 woningen per jaar bij. Om de krapte in heel het land aan te pakken tot 2025 75.000 woningen worden gebouwd.