Fragment

Piloten krijgen Ryanair op de knieën: ‘overwinning voor werknemersrecht’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Piloten krijgen Ryanair op de knieën: ‘overwinning voor werknemersrecht’

Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag Nederlandse piloten niet overplaatsen naar het buitenland. Dat heeft de rechter in Den Bosch donderdag bepaald in een kort geding. “Dit is een grote overwinning voor het werknemersrecht. Blij dat piloten en cabinepersoneel niet zomaar naar de uithoeken van Europa kunnen worden gestuurd”, zegt Joost van Doesburg, van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers in het radioprogramma 1op1.

Zestien vliegers hadden een kort geding aangespannen vanwege de plotselinge sluiting van de basis van de Ierse prijsvechter op het Eindhovense vliegveld. De rechter heeft gezegd dat het Nederlandse recht wel degelijk van toepassing is op piloten en cabinepersoneel. “Je ziet dat werknemers rechteloos zijn bij Ryanair. Dit is een signaal dat er echt iets moet veranderen”, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, de pilotenvakbond, die de vliegers heeft ondersteunt bij de rechtszaak. “Je mag personeel niet straffen, het stakingsrecht is een groot goed.”

Strikt genomen kan de vliegbasis in Eindhoven alsnog dicht, maar de werknemers mogen niet overgeplaatst worden. De basis is de plek waar een vliegtuig overnacht, dus waar het vliegtuig ’s ochtends vroeg vertrekt en ’s avonds weer terug komt. “De meeste piloten wonen in of rond Eindhoven en zijn daar geworteld. Die willen niet naar Oost-Europa, of Marrakesh, of welke uithoek dan ook”, vertelt Van Doesburg.

‘Verwacht represailles en hoger beroep’
De VNV verwacht dat de Ierse budgetmaatschappij het er niet zomaar bij laat zitten, en dat het personeel represailles krijgt. “De rechter heeft het goede voorbeeld gegeven, maar we verwachten dat Ryanair de bedrijfscultuur van angst en verdeel en heers in stand gaat houden. Als je ziek wordt, krijg je je salaris niet doorbetaald. Als je twee keer ziek bent, dan moet je je melden op het hoofdkantoor voor een pittig gesprek. Ze zullen in hoger beroep gaan, want ze vechten zich altijd dood.”