Fragment

Elco Brinkman aan kabinet: Kom uit die achterkamertjes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Elco Brinkman aan kabinet: Kom uit die achterkamertjes

Kom wat meer uit de achterkamertjes van de politiek en wees open, concreet en transparant. Dat hoopt Elco Brinkman, fractievoorzitter voor het CDA in Eerste Kamer. Na veertig jaar in het centrum van de macht neemt hij na de Statenverkiezingen afscheid van de politiek.

Door: Tom Veldhuijzen

Volgens Brinkman begint het al met een veel te lijvig regeerakkoord, waardoor ruimte voor flexibiliteit en overleg wordt beperkt. “De praktijk van het leven is net iets ingewikkelder. Als je een halfjaar bezig geweest met een formatieakkoord, en maanden nodig hebt om de puntjes op de ‘i’ te zetten, dan worden mensen ongeduldig. Doe dat nou wat meer voor de schermen. Een deel van de spanning kan opgelost worden door een aantal zaken open op tafel te leggen. Daar over stemmen, en dan kijken wat er gebeurt.”

Ook de concrete invulling van plannen mist Brinkman, met name over de klimaatwet die nu ter voorbereiding bij de Eerste Kamer ligt. “Waar komen de windmolens? Wanneer gaat die extra trein rijden? Mogen we de haard nog stoken? Mensen willen weten of ze extra moeten betalen voor hun energie en waar dat geld dat heen gaat. Als je het niet concreet maakt, dan blijft het een stukje symboolpolitiek”, zegt Brinkman.

Brinkman vindt het tijd voor een nieuwe generatie politici en wil zijn eigen tijd besteden aan de kleinkinderen. “Ik ga nu via het internet met Sinterklaas overleggen over de cadeautjes.”

Video niet beschikbaar