Fragment

Chris Oomen: ‘Faillissement ziekenhuizen schuld van zorgverzekeraars, premiebetaler draait op voor kosten’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Chris Oomen: ‘Faillissement ziekenhuizen schuld van zorgverzekeraars, premiebetaler draait op voor kosten’

Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen komt op het bordje terecht van de premiebetalers, en dat is de schuld van zorgverzekeraars. Dat zegt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar in het NPORadio1-programma 1op1.

“Dit circus had zich nooit zo mogen ontwikkelen en dat is de schuld van de verzekeraars”, zegt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW. “De directies hebben er een rotzooi van gemaakt. We zijn drie maanden geleden nog bij de IJsselmeerziekenhuizen geweest en hebben aan het raad van bestuur gevraagd of er problemen waren: ‘Nee, die waren er niet’, zeiden ze.”

Kosten komen terecht bij verzekerden

Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen heeft volgens de bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW direct gevolgen voor premiebetalers. “Ik lees u een mail voor die ik net van het ziekenhuis in Harderwijk heb gekregen, dus echt vers van de pers”, vertelt Oomen. ‘Of ik de extra kosten wil betalen, daar komt mogelijk tien procent meer bovenop en dat moet ik voor vrijdag laten weten.’ Met andere woorden: de patiënt moet verder reizen, wij moeten meer betalen, en dat moeten we doorberekenen aan de verzekerden. Dit is een scenario dat nooit zo had mogen gebeuren.”

‘Gesprekken over doorstart’

De ziekenhuizen in Flevoland, en ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, kampen al langer met financiële en bestuurlijke problemen. Dat komt omdat zorgverzekeraar Zilveren Kruis weigert een noodkrediet te verstrekken. Juist die zorgverzekeraar heeft in de regio Amsterdam en Almere de meester verzekerden.

De rechtbank in Midden-Nederland verklaarde de IJsselmeerziekenhuizen donderdagochtend failliet. De burgemeester van Lelystad Ina Adema zei in 1op1 dat er serieuze gesprekken zijn over een doorstart en dat daar in de loop van donderdag meer duidelijk over wordt.