Fragment

Familie Ivana Smit doet dringend beroep op Nederlands OM

  1. Fragmentenchevron right
  2. Familie Ivana Smit doet dringend beroep op Nederlands OM

Als de rechter in Maleisië besluit om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van model Ivana Smit, dan doet de familie een dringend beroep op het Nederlandse Openbaar Ministerie. “Daar hebben we contact over. Het OM is aanwezig bij alle getuigenverhoren”, zegt Fred Agenjo, de oom van Ivana Smit, in het radioprogramma 1 op 1.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie volgt de zaak rond het overlijden van Ivana Smit op de voet. Oom Fred Agenjo: “Tot voor kort kon het OM bitter weinig zeggen. Ze bleven verstoken van iedere vorm van informatie. Nu kunnen ze een stapje verder, en in Nederland vooronderzoek doen. Als in Maleisië geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan, doen we dringend verzoek op het OM.”

Wel of geen misdrijf?

De Maleisische politie hield wel degelijk rekening hield met een misdrijf na het overlijden van model Ivana Smit. Maar de familie werd altijd voorgehouden dat er sprake was van een noodlottig ongeval. Dat bleek gisteren uit het verhoor van een Maleisische agent, die als eerste ter plekke was. “Deze vrouw was erg onervaren, en moest onder druk de zaak afhandelen als een ongeluk. We zijn erg blij dat dit nu boven water is gekomen. Stapje voor stapje komt de waarheid dichterbij”, zegt Fred Agenjo, de oom van Ivana Smit.

De Johnsons veilig in Amerika?

Smit had op het noodlottige 7 december 2017 gefeest met een Amerikaans echtpaar, de familie Johnson. Het stel woonde in de flat op de twintigste verdieping, maar claimt niets met de dood van het jonge model te maken te hebben. Ze willen ook niet getuigen in Maleisië.

“We vermoeden dat de Johnsons zich schuilhouden in Amerika. Ook met het oog dat Amerika nog nooit een staatsburger heeft uitgeleverd, dus dat zal een geruststellende gedachte voor ze zijn”, zegt Agenjo. “Maar in de VS kunnen ook burgers worden vervolgd, die in het buitenland strafbare feiten hebben gepleegd.” Daar wil de familie ook op aansturen, als de rechter besluit om niet te vervolgen.

Hoe staat het er nu voor?

De getuigenverhoren zijn begin augustus begonnen, maar lopen nog steeds door. In de zaak Smit moeten nog twee getuigen worden gehoord. “Dat zal wel worden vertraagd, er gebeuren zoveel vreemde dingen. Er duiken steeds meer mensen op die ook verhoord moeten worden”, zegt Agenjo. De familie verwacht dat de rechter eind november zal uitspreken of er wel of geen strafzaak wordt ingesteld naar de dood van Ivana Smit.


Video niet beschikbaar