Fragment

Buma: In een flits schakelen na Engels sms'je Polman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Buma: In een flits schakelen na Engels sms'je Polman

Na de sms die Unilever-topman Paul Polman CDA-leider Sybrand Buma vrijdag 5 oktober stuurde, was eigenlijk al direct duidelijk dat de afschaffing van de dividendbelasting niet houdbaar was. Dat zei de voorman van het CDA woensdag tijdens een uitgebreide terugblik op het sneuvelen van de maatregel in het Radio 1-programma 1op1.

“Ik hoorde het nieuws en daarna las ik pas het sms’je. Het sms’je was in de Engelse taal: wij gaan onze concentratie in Nederland niet doorzetten,” aldus Buma. Het was volgens de CDA-lijsttrekker ‘evident’ dat de maatregel van tafel moest. “Ik was zeer verrast en vond het heel teleurstellend. Ik moest snel schakelen naar het ‘wat dan wel’. Het was schaken op een bord dat een andere werkelijkheid is geworden.

Buma zegt dat het doel, namelijk het beschermen van kleine en grote bedrijven, nooit uit het oog is verloren, “dat is met dit pakket maatregelen op korte termijn gelukt”.

Topmannen in zwart busje

Buma zegt niet chagrijnig te zijn over de sms die hij kreeg van Unilever. Wel vindt hij dat het Nederlandse bedrijfsleven zich vaker moeten laten zien in de media om meer verbinding te zoeken met de maatschappij. De CDA-leider wees onder meer op het bezoek van vijftien toplieden uit het bedrijfsleven, vorige week op het Catshuis. “Ik vind dat het ook weinig getuigt van begrip voor Nederland als je in een zwart busje in de veiligheid buiten de Kamer naar de premier gaat om je zorgen neer te leggen. En niet het lef te hebben om aan de Nederlandse kijker zelf uit te leggen hoe het zit.”

Afgelopen maandag maakte premier Rutte bekend dat de dividendbelasting gehandhaafd blijft. Het geld dat nu vrijkomt gaat in zijn geheel naar het bedrijfsleven. In het debat richtte de oppositie zich vooral op de vraag of het afschaffen van de dividendbelasting niet alleen bedoeld was voor Unilever. Buma: “Het ging niet alleen om dit bedrijf. Maar de context van deze maatregel maakte dat het volstrekt ondenkbaar was dit door te zetten.”