Fragment

Rotterdamse imam wil cartoons kijken bij Wilders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rotterdamse imam wil cartoons kijken bij Wilders

De imam van de Rotterdamse Essalam moskee hoopt op een uitnodiging van Geert Wilders voor de cartoontentoonstelling in november. “Ik wil de kans om hem en zijn achterban te ontmoeten voor een goed gesprek”, zegt Azzedine Karrat in het radioprogramma 1 op 1.

Woensdagavond riep de Amsterdamse imam Yassin Elforkani moslims op om PVV-leider Wilders beschermen nu hij vanwege de cartoonwedstrijd zo’n honderd bedreigingen per dag krijgt. Zijn collega in Rotterdam, Azzedine Karrat, imam van de grootste Moskee in Nederland schaart zich achter die boodschap. “Haat kun je niet met haat bestrijden. Als Wilders kwetst, doen wij het tegenover gestelde.”

‘Wilders heeft mij geblokkeerd’

“Ik heb Wilders al meerdere malen uitgenodigd voor een kopje koffie, zoals dat in Nederland gebruikelijk is. Zelfs op Twitter, maar toen blokkeerde hij mij. De deur staat open. Hij mag ook bij mij thuis langskomen als hij de moskee onprettig vindt. ”, vertelt Karrat. Zelf ziet hij in zijn geloofsgemeenschap geen aanwijzingen dat iemand Wilders geweld wil aandoen.

Eerder deze week was er sprake van een aanslagdreiging op de Tweede Kamer. Een 26-jarige man is opgepakt nadat hij op Facebook Wilders met de dood bedreigde. In Pakistan is er grote volkswoede vanwege de cartoonwedstrijd, met demonstraties op straat. Dat komt omdat het afbeelden van de profeet Mohammed gevoelig ligt binnen de moslimgemeenschap. “Je neemt iets weg van de heiligheid van de profeet. Ik vind zelf dat je de profeet best mag afbeelden, maar ben er niet gelukkig mee. De cartoonwedstrijd is georganiseerd om moslims te kwetsen, niet om wie de beste tekening maakt”, legt Karrat uit.