Fragment

Afshin Ellian: 'Ik heb Stef Blok nooit kunnen betrappen op enige kennis van Midden-Oosten'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Afshin Ellian: 'Ik heb Stef Blok nooit kunnen betrappen op enige kennis van Midden-Oosten'

Met het opzeggen van de Iran-deal heeft de Amerikaanse president Donald Trump de wereld behoed van de afgrond. Dat stelde rechtsfilosoof Afshin Ellian donderdag in het Radio 1-programma 1op1. “De nucleaire deal is op verkeerde aannames tot stand gekomen.”
In de onderhandelingen over het akkoord werd afgesproken dat Iran alle informatie zou overhandigen, ook de informatie gerelateerd aan militaire programma’s. Dat is volgens Ellian, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Leiden, niet gebeurd en daarom is het volgens hem goed te begrijpen dat Donald Trump eerder deze week besloot uit het nucleair akkoord te stappen. 
Zo zijn volgens Ellian afspraken over de ontwikkeling van ballistische raketten altijd buiten beschouwing gelaten. Aan dergelijke raketten heb je niets als je tegelijkertijd ook niet werkt aan kernkoppen. “Die raketten zijn zinloos als je er geen kernwapens mee vervoerd,” aldus Ellian, die Iran zelf ontvluchtte tijdens de Iraanse revolutie, eind jaren zeventig. 
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok noemde het opzeggen van de Iran-deal door Trump ‘slecht nieuws voor de Nederlandse en Europese veiligheid’. “Ik heb hem nooit betrapt op enige kennis van regionale en internationale politiek,” aldus Ellian, die juist stelt dat het opzeggen van de deal voor het westen uiteindelijk beter is.

Video niet beschikbaar