Fragment

Baas Postcode Loterij: 'Schandalen hulporganisaties geen reden om geld in te houden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Baas Postcode Loterij: 'Schandalen hulporganisaties geen reden om geld in te houden'

De oprichter van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, ziet geen reden om donaties aan in opspraak geraakte goededoelenorganisaties in te trekken. 'Dat is volkomen nonsens. Wat hebben mensen die nu een aardbeving moeten doormaken daar nou aan?', vraagt Poelmann zich af in het radioprogramma 1 op 1. 

De Postcode Loterij keert internationaal jaarlijks meer dan 700 miljoen euro uit aan goede doelen. Daarmee zijn ze de derde grootste private geldgever ter wereld. De procedure om aanspraak te maken op geld van de Postcode Loterij is streng, 'maar daarna vertrouwen we de hulporganisaties', zegt Poelmann.

De baas van de Postcode Loterij is het niet eens met de VVD, die het belastinggeld dat naar de Britse tak van Oxfam Novib is gegaan wil terugvorderen. 'Dat slaat nergens op', vindt Poelmann, 'de leiding van Oxfam heeft het keurig gemeld aan Buitenlandse Zaken. Niemand heeft er wat aan om geld terug te willen. Stel er komt nu een aardbeving ... Wat dan?'

Volgens Poelmann moet er een zero tolerance beleid bestaan op het misbruiken van macht en het afdwingen van seks. 'Dan ben je gewoon weg, natuurlijk. Maar om dit nou vast te leggen in nog meer regels, dat is een bureaucratische oplossing. Zo voor de hand liggend.' 

Boeken
Poelmann stort zich vanaf 1 maart ook vol op de boekenmarkt. ECI, dat in 2014 door Novamedia werd overgenomen, wordt omgedoopt in Bookspot. Het doel is om de grootste boekenaanbieder van Nederland te worden. 'Winst maken interesseert mij alleen om als bedrijf groter te worden. De reden dat we dit doen is om lezen aantrekkelijk te maken, want mensen worden nou eenmaal gelukkig van lezen. En je leeft zelfs langer', zegt Poelmann.